Skanska v České Republice
c

Fakultní nemocnice v Plzni postaví Komplexní onkologické centrum

Tisková zpráva 11.12.2008 0:00 CET

Plzeň, Moderní pavilon, který začíná růst v areálu Fakultní nemocnice v Plzni, podstatně zlepší zdravotní péči pro pacienty s onkologickými onemocněními. Samostatný objekt s 90 lůžky a špičkovým přístrojovým vybavením by měl poskytnout rychlejší péči většímu počtu pacientů, než současné detašované pracoviště onkologického oddělení mimo nemocnici. Celkové náklady včetně vybavení dosáhnou téměř jedné miliardy korun, projekt dokončí Skanska CZ v létě 2010. Investorem je ministerstvo zdravotnictví a sama nemocnice.

Fakultní nemocnice v Plzni

Lůžková kapacita onkologického oddělení se tak v Plzni zvýší o plnou třetinu – z nynějších 65 na 90 lůžek. O polovinu vyšší bude i počet ambulantních lůžek.

"Stavba nového pavilonu pro onkologii je nesmírně potřebná. Každoročně zaregistrujeme více než dva tisíce nových pacientů s nádorovým onemocněním. Také proto zvýšíme kapacitu pracoviště o jednu třetinu z nynějších 65 na 90 lůžek. Nemocné rovněž čeká mimořádně příjemné a komfortní prostředí, což je pro jejich psychickou pohodu velmi důležité, " uvádí ředitelka FN Jaroslava Kunová. Fakultní nemocnice Plzeň má v současné době jako jediné pracoviště v Plzeňském a Karlovarském kraji statut Komplexního onkologického centra, uznaného Českou onkologickou společností a Ministerstvem zdravotnictví ČR. Je koncipováno jako mezioborové pracoviště, takže nemocnice může garantovat kvalitní a odbornou péči o pacienty s onkologickým onemocněním v plném rozsahu. Zajištěna je tedy léčba chirurgická a dále pak chemoterapií, radioterapií (ozařováním) i následná rehabilitace a ambulantní péče.

Nový pavilon na vyroste na dosud nezastavěném pozemku v areálu nemocnice a s ostatními objekty bude spojen podzemní spojovací chodbou. Budova bude mít 3 podzemní podlaží, ve kterých budou umístěny lékařské prostory u kterých je nutné odstínění (RTG, gamma nůž, lineární urychlovač, magnetická rezonance apod.), laboratoře a technologické zázemí. V pěti nadzemních podlažích bude kromě vstupu a technologického zázemí umístěna lůžková část s kapacitou 90 míst.

„Při dokončování vysadíme 68 nových stromů, 12000 keřů a 9000m2 trávy, zelení osázíme dokonce i střechu.nového pavilonu,“ říká projektový manažer Skanska CZ Martin Žák. Zajímavostí je vybudování pěti podzemních atrií s průhlednou pochozí střechou na úrovni terénu. I v podzemí tak budou moci pacienti i personál využívat přirozené denní světlo. „Vybudovat takto rozsáhlou stavbu za plného chodu nemocnice bude náročné, zvláště betonářské práce budou určitě hlučnější. Omlouváme se proto pacientům a budeme se snažit omezit dopady stavby na nezbytné minimum,“ poukazuje na obtížnost projektu hlavní stavbyvedoucí Skanska CZ Martin Šíp.

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace