Skanska v České Republice
c

Práce na rozšíření Šámalovy a úpravě Zábrdovické začínají

Tisková zpráva 03.06.2024 9:00 CET

Plynulejší a bezpečnější pro MHD, pěší, cyklisty i auta bude další významná lokalita v Brně. Poklepáním základního kamene dnes představitelé města symbolicky zahájili práce na rozšíření ulice Šámalova a úpravě tramvajové trati Zábrdovická. Modernizaci včetně úprav inženýrských sítí a zeleně v hodnotě téměř 138 milionů provede Skanska, práce potrvají dva roky. Na financování jsou využity i prostředky poskytnuté společností Nová Zbrojovka do městského Fondu developerských projektů.

display-3

„Dnešek představuje jeden z milníků postupné revitalizace největšího brněnského brownfieldu i rozvoje širší   lokality. Rozšíření ulice Šámalova a úprava tramvajové trati Zábrdovické je součástí systému dopravního pokrytí území a je výsledkem spolupráce města s Novou Zbrojovkou. Dalšími plánovanými stavbami pro zajištění odpovídající dopravní obslužnosti je napojení na velký městský okruh z Tomkova náměstí v Husovicích včetně vzniku nového mostu přes Svitavu nebo připojení z ulice Markéty Kuncové,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková

„Výsledkem dnes zahájené stavby bude rozšíření dvousetmetrového úseku Šámalovy mezi Zábrdovickou a Lazaretní ze stávajících 6 metrů na více než 30 metrů. Dále proběhne úprava Zábrdovické v úseku od železničního podjezdu u zastávky Kuldova až k hlavnímu vchodu do Vojenské nemocnice. Tento úsek měří celkem 326 metrů. Vznikne také nová křižovatka v Lazaretní ulici. Součástí stavby je navíc i vybudování a rekonstrukce dešťové kanalizace, oprava vodovodu, přeložky sítí, úpravy veřejného osvětlení, parovodu či plynovodu, instalace odvodňovacích prvků nebo úpravy zeleně,“ informoval 1. náměstek primátorky René Černý, který má v gesci investice.

„Vzhledem k tomu, že na Zábrdovické směrem na Starou osadu přibude nový odbočovací pruh na Šámalovu, bude nutné provést v délce 240 metrů přeložku tramvajové trati včetně trakčních stožárů. To si bohužel vyžádá po nezbytně nutnou výluku tramvajové linky, předpokládáme že se tak stane v létě 2025. Plánujeme také, že zastávky městské hromadné dopravy dostanou nové přístřešky,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Zhotovitelem veřejné zakázky bude společnost Skanska. „Stavět budeme za provozu a uděláme maximum pro to, aby omezení dopravy na Zábrdovické ulici bylo co nejkratší. Jsme rádi, že se díky dobré spolupráci s městem můžeme podílet na zkvalitnění života v této lokalitě,“ říká Jiří Vinklárek, ředitel závodu Inženýrské stavitelství Morava ze společnosti Skanska.

Kontakt: Petra Havrlantová Mgr., Specialista komunikace