Skanska v České Republice
c

První sklopná protihluková konstrukce v ČR

Tisková zpráva 26.02.2019 11:00 CET

Nedaleko zastávky Sedlec na železniční trati z Prahy do Kralup nad Vltavou byla instalována první sklopná protihluková stěna v České republice. Pouhých 0,86 m vysoká sklopná clona je společným projektem ČVUT, SŽDC, mmcité+ a Skanska, který testuje inovativní stavební a akustické materiály pro dopravní stavby.

Na železniční trati Praha – Kralupy nad Vltavou byly poblíž zastávky Sedlec postaveny dvě protihlukové stěny, které se liší stavebně-technickými parametry a způsobem svého založení. V úseku km 418,668 – 418,970 podél koleje č. 1 je protihluková stěna vysoká 2 m, oproti tomu podél koleje č. 2 v úseku km 418,807 – 418,963 stojí první sklopná protihluková clona vysoká pouhých 0,86 m.

„Sklopná protihluková clona obstála v náročných zátěžových testech a nyní jsme ji poprvé v ČR instalovali u vlakové zastávky Sedlec. Její předností je, že umožňuje jako jediná umístění velmi blízko ke koleji a je výrazně nižší než běžné protihlukové stěny. Přitom značně snižuje hlučnost a zároveň nenarušuje estetické vnímání železniční trati a jejího okolí. Věříme, že se v praxi osvědčí a rozšíří se v celé ČR,“ říká Jakub Březina ze společnosti mmcité+.

„Realizace protihlukových stěn byla velmi náročná, protože se nachází na železničním náspu obklopeném zahradami s rodinnými domky a mateřskou školkou. Veškeré stavební práce jsme prováděli pouze z kolejiště pomocí lokomotiv a dvoucestných bagrů. Nicméně stavbu jsme úspěšně dokončili v závěru roku 2018 a již plně slouží jejím sousedům,“ uvádí Milan Svatoň ml., oblastní manažer závodu Železniční stavitelství společnosti Skanska a.s.

Soundim loba mmcité+ nízká protihluková clona
Soundim loba je prvkem liniových staveb, který je výrazně nižší než běžné protihlukové stěny. Osazuje se blíže kolejím, výborně pohlucuje hluk a nenarušuje estetické vnímání želenice. Jeho velkou výhodou je, že je možné jej sklopit v obou směrech (od koleje i ke koleji), ať už z důvodu údržby nebo kvůli průjezdu vlaku s nákladem přesahujícím průjezdní profil. Clona je opatřena speciálním nátěrem proti korozi a vandalismu (sprejerům). Systém protihlukové clony Soundim loba dodává bílovická společnost mmcité+.

Přílohy: 2x foto železničního úseku Praha – Kralupy nad Vltavou s oběma typy protihlukových stěn.

Kontakty:
Tereza Mitošinková, Skanska a.s.
Tel: +420 737 257 075, e-mail: Contact
Jakub Březina, mmcité+ a.s.
Tel: +420 734 684 733, e-mail: Contact
Markéta Miková, AMI Communications
Tel: +420 739 057 684, e-mail: Contact